Trouwkasteel De Haere

Omschrijving:

De Haere ligt aan de weg tussen Deventer en Olst (de IJsseldijk). Ontstaan Het kasteel is in 1329 voor het eerst genoemd, maar niet zeker is dat daarmee het huidige huis werd bedoeld. Het goed behoorde in de 14e eeuw aan Vranken ter Haer, dienstman in de mark Hengevoorde. In 1443 werd De Haere - tot dan in bezit van de familie Van der Haer - verkocht aan de Deventer schepen Hendrik van Oldeneel. Zijn gelijknamige kleinzoon werd als edelman erkend en in 1549 opgenomen in de ridderschap van Overijssel. Tien jaar later liet hij het huis De Haere in een U-vorm bouwen. Vermoedelijk stond er daarvoor alleen een boerenhoeve. De havezate bleef in het bezit van de familie Van Oldeneel tot 1656.

Door vererving kwam de adellijke familie Van Coeverden in bezit van De Haere. Zij bewoonde het huis tot 1750. Vanaf die tijd werden door de nieuwe eigenaar, Arnoldus van Suchtelen, een vermogende en invloedrijke wijnkoper uit Deventer, diverse ingrijpende veranderingen in en om het huis gerealiseerd. Een uitgebreid lanenstelsel en een park in Engelse landschapstijl zijn toen aangelegd, evenals de aanbouw van de toren en de bouw van een heuse ruïne.

In 1962 werd het huis en landgoed verkocht aan de gemeente Deventer, die er nooit een bestemming aan heeft gegeven. In 1996 is, na verkoop aan Stichting IJssellandschap, De Haere gedurende een periode van 3 jaar, volledig gerestaureerd. Havezate De Haere is sinds 1999 in oude glorie hersteld en wordt weer bewoond door een oud adellijk geslacht (de familie Van Dedem).

Foto's:

trouwkasteel dehaere 1 trouwkasteel dehaere 2 trouwkasteel dehaere 3 trouwkasteel dehaere 4

Adres en contact:

De Haere
Haereweg 4
8121 PJ Olst
Telefoon: +31 (0)570 - 592211

website: www.dehaere.com
Email: info@dehaere.com


Print deze pagina | | Vorige pagina | Bookmark and Share

Kasteel Nieuwe Rande

Plattegrond:


Grotere kaart weergeven